KOSZYK PUSTY
‹ Strona główna  ›  Historia Win Bułgarskich

Historia Win Bułgarskich

Produkcja wina ma ponad tysiąc lat tradycji długi w bułgarii. Starożytni Traków, którzy zaludnili ziemię w starożytny, czcili bogów Zagreus i Dionizy i używane wino podczas swoich rytuałów religijnych. Obecnie Bułgaria jest dumny producent win jakościowych, z których niektóre są wykonane z unikalnych rodzajów winorośli, który zachwyca koneserów wina na całym świecie.

Tradycyjna kuchnia bulgarien jest bogaty w przyprawy, ze smakiem szczególnym i wyjątkowym. Najbardziej bułgarski posiłki są łatwe do przygotowania - jeśli się tradycyjną recepturę przygotowania autentic bułgarski posiłek, poczujesz ducha bułgarskich i przytulną atmosferę.

Przyprawy, owoce i warzywa są ekologiczne. Tylko w Bulgarien jeden może poczuć smak słynnego jogurtu bułgarskiej, a także delikatność przygotowany z nim. Bułgaria produkuje bogatą biały ser i przyprawiony degustacja ziołowe miód.

 

 

Wino jest integralną częścią historii Bułgarii, to jest bardzo dużo część bułgarskiej kultury i ducha. Bułgarskiej ziemi są zakorzenione w starożytnych cywilizacjach, które pozostawiły niezatarte piętno na współczesnej Bułgarii. Starożytni Traków używane wino jako istotną część ich rytuałów religijnych i jako średnia z obcowania z ich bogów. Dowody na to można znaleźć w wielu sanktuariów odkrytych na terenie całego kraju, które przywodzą na myśl starożytne rytuały i kult boga wina, Zagreus. Bułgaria jest domem dla niektórych z najważniejszych odkryć archeologicznych, w tym złota i srebra sztuk Thracjan, z których większość stanowiły części pięknych zestawów używanych do serwowania i spożywania wina.
Stosowanie orphic drinka rytuałów religijnych jest związana z tradycjami w uprawie winorośli i produkcji wina. Homer często wspomina w swoich pracach najwyższą jakość Tracian win.

Wraz z powstaniem państwa Bułgaria te tradycje produkcji wina zostały wchłonięte i zakonserwowane. Wiele średniowiecznych pielgrzymów, którzy przeszli przez Bułgarii odniósł się do wielu różnych typów dobrych win były oferowane. do końca 19 i początku 20 wieku profssional podejście do uprawy winorośli i produkcji wina zaczęła się wyłaniać i podstawy nowoczesnych metod produkcji zostały ustalone dla win bułgarskich. Dziś, wysokiej jakości win z Bułgarii można sapled całym świecie. wielu lokalnych win wygrać nagrody międzynarodowe i zadziwi zagranicznych oenophiles z ich wysokiej guality i smaku wykwintne.
Miłość, dobre wino i międzynarodowych w lokalnych odmian spowodowała wzrost turystyki wina w Bułgarii-wina wycieczki i degustacje wina. Wiele winnic w kraju organizacji imprez przedstawić swoje najnowsze i najlepsze produkty.

 

Regiony winiarskie.

 

Region Północny Wine rozciąga między balkan zasięgiem Starej Płaniny i Dunaju. To jest bardzo szeroki i obejmuje wiele mniejszych regionów o specyficznych mikroklimatu i gleby inny i charakterystyczny klimatycznego.
Dobre warunki do uprawy głównie czerwonych odmian winogron znajdują carernet sauvignion, Merlot, pamid, Gamza Piniot Noir. Jednak niektóre odmiany białe z bardzo dobrej jakości są również reprezentowane, obejmują one Chardonnay, Sauvignion Blanc, Riesling, Aligote, Tamyanka i Muskat. W regionie produkuje dobre białego wytrawnego wina, oczywiście wina musujące w technologii tradycyjnej, wysokiej jakości win czerwonych z bogatych smakach owocowych. Tu tradycje uprawy winorośli i produkcji wina są bardzo szanowane i jedne z najstarszych i największych ośrodków winiarskich w kraju są w tym regionie te w Russe, Svishtov, Vidin, Lyaskovets, Suhindol i Plewen.Tylko Muzeum Wina w kraju, znajduje się w regionie Plewen.

Południowym regionie wino zawiera dzielnice Płowdiwu, Chaskowo, Pazardżik, Starej Zagorze, Lyubimets i Harmanli, to Upper Thracjan Plain (Górnotracka nizina) i część Mountain Sakar. Bałkany zapewniają ochronę przed ekstremalnych wiatrów z północy zimne i higs. stwarza dobre warunki do uprawy odmian czerwonych z doskonały smak właściwości Merlot Cabernet Sauvignion, Rubin. Gleba i warunki klimatyczne w niektórych białych odmianach.Powiat Asenowgrad, Pazardżik i Perushtitsa rosnąć mavrud wyjątkową różnorodność Bułgaria. Ważniejsze winnice tego reion znajdują się w Asenowgrad, Chaskowo, Brestovitsa, Starej Zagorze oraz Lyubimets.

Eastern Region wino zawiera podregionów Morza Czarnego Dobrudzha i Ludogorie.Łagodny klimat sprzyja uprawie białych odmian winogron. Są to Sauvignion pusty, Chardonnay, Ugni Blanc, Dimyat, Rkatsiteli, Traminer, Aligote i Riesling. Długa ciepła jesień sprzyja produkcji doskonałych półwytrawne wina białe. Niektóre mikro regiony również tworzyć odpowiednie warunki do uprawy odmian czerwonych winogron - Merlot, Cabernet Sauvignion, Cabernet Franc. Największe winnice w regionie znajdują się w Warnie, Burgas, Pomorie, Razgrad, Shumen i Preslav Khan Krum.

Sub-balkan Wine Region obejmuje terytoria na południe od Bałkanów Range północnych stokach Sredna Gora i największych winnic zlokalizowanych wokół Sliwen, Karnobat Karłowo, Slavyantsi i Sungurlare.Płanina stworzyć barierę, aby utrzymać się na chłodniejsze północną pogodę. To generuje wyjątkowo korzystne warunki dla uprawy wielu odmian winorośli.Lokalna odmiana Misket Czerwień jest typowe dla tego regionu i daje dobre wina białe. Cabernet sauvignion, Shevka, pamid, Chardonnay i marloet również rozwijać tutaj.Region znany jest z doskonałych suchych i semidey win białych i w mniejszym stopniu dla swoich win czerwonych.

Południowo-zachodni region winiarski jest stosunkowo niewielki i obejmuje grunty wzdłuż Strumna rzeki na południe od miasta Dupnitsa. Większe winnice tego regionu znajdują się w Damyanitsa, Sandanski, Blagoevgrad, Petrich i Harsovo.Klimat jest bardzo podobny do Morza Śródziemnego. warunki klimatyczne w Melnik i Sandanski są najbardziej korzystne dla uprawy winogron.Różnorodność Shiroka Melnishka, która rośnie tylko tutaj jest ważna dla produkcji Winw w regionie.

Gamza jest lokalnym czerwona odmiana, która najlepiej rozwija się w północno-zachodniej Bułgarii Suhindol, Vidin i Plewen. Winogrona jego odmiany dojrzewają późno i produkują czerwony deser i wina stołowe. Mają one wyraźny jasny kolor malinowy i owocowe, przeważnie malinowy aromat. są świeże, lekkie mocny i nie powinien być o smaku dębu. Wina Gamza są zazwyczaj spożywane młode.Odmiana uprawiana jest w Macedonii, Rumunii i na Węgrzech, pod różnymi nazwami. Najlepsze wina Gamza jakości można znaleźć w północnej Bułgarii, w winnicach w regionie Widin i Plewen w północnej Bułgarii.

Shiroka Melnishka jest lokalnym czerwona odmiana, który rośnie tylko w regionach Melnik, Petrich i Sandanski, ponieważ jest wrażliwy na niskie temperatury.zabarwienie wina jest średniej głębokości.wino produkuje z tej odmiany winogron jest doskonałej jakości, z dojrzałych aromatów wiśni i ziołowe, w obecności dębu rozwija podtekstów o tytoniowych i skóry.smak młodego wina jest świeże, z wyraźnymi taninami. Z dojrzałości jego smak staje się bardziej miękka, ale zachowuje swój korzenny finisz.Niepowtarzalny aromat wina z winogron odmiany Shiroka Melnishka można doświadczyć w winnic w regionie Sandanski i Melnik.

Dimyat jest typowy bułgarski białych winogron używany do produkcji suchych win białych, jak i aromatycznych win i brandy. rozwija się owocowy aromat z nutą dojrzałej brzoskwini. jego smak jest łagodny, o przyjemnym świeżości. Najlepiej rośnie w regionie Warny, ale uprawia się również w innych częściach kraju. Możesz spróbować go w winnice w regionie Evksinograd Warna, Szumen i i Stara Zagora.

Mavrud jest bardzo stary lokalna odmiana uprawiana głównie w obszarach Asenowgrad, Płowdiw, Pazardżik i podnóża Gór Radopi. wino wyprodukowane z mavrud jest nasycony ruby fioletowy i ma doskonały smak. ma wyraźny bogate tekstury i soczysty aromat z mocnymi akcentami dojrzałych jagód i przypraw. go wieku bardzo dobrze w kontakcie z dębem. kilka winnic w regionie Asenowgrad, Płowdiw i Pazardżik oferują degustację mavrud.

Czerwień Misket jest stara odmiana Bułgaria, głównie uprawiane w Sub-bałkańskiego regionu. Jest Bulgarian odmiana winorośli, która jest najbardziej odporna na zimno. Wino wytwarzane z niego ma ciekawą różowy odcień. Wiadomo, że odmiana jest hybryda stworzona z ryesling i Dimyat. Jej aromat jest bukiet ziołowych niuansów, pigwy i miodu. Czerwień Misket wina można spróbować w winnicach w regionach Straldzha i Sungurlare.

Rubin jest lokalna odmiana stworzona przez krzyż zapłodnienia z dwóch odmian Nebiolo i Sora. Jego wina mają głęboki kolor oraz pełny smak miękką posmaku. Jej aromat jest intensywny, owocowy, z przewagą dojrzałych jeżyn. W kontakcie z dębu rozwija podpowiedź dżemów owocowych. Wina Rubin można spróbować w winnicach w regionie Płowdiw i septemvri.

Pamid jest jedną z najstarszych odmian uprawianych w Bułgarii. Powszechnie się na całym Półwyspie Bałkańskim pod różnymi nazwami. Nadaje się do produkcji wina i konsumpcji świeżych. Wino produkowane z pamid ma barwę jasnoczerwoną. Jego zapachy są świeże, z nutami owocowymi, ciała elegancki i wykończenie miękkim. Jest ona wykorzystywana młodych ze względu na niską zawartość związków fenolowych i nie reaguje w kontakcie z dębu. Stosuje się je często w mieszaninach. Pamid można spróbować w winnicach regionu Pazardżik, Pamidovo i Plovdiv.

 

Prawie wszystkie winnice w ofercie kraju degustacji wina i mieć obszary specjalnie przystosowane do tego celu. Obie grupy i prywatne imprezy mogą być organizowane. Aby uzyskać więcej informacji, skontaktuj się z operatorem w organizacji wycieczek, lokalne centrum informacji turystycznej lub jeden z wielu winnic.
Region Plewen, Kaylaka Park, Muzeum gospodarzem tylko Wine w kraju. Tam można dowiedzieć się o historii bułgarskiego wina i subtelności degustacja wina OD. W muzeum wiele różnych win można spróbować. W muzeum w 7 000 eksponatów - stare wina i przechowywania wina i naczynia wina. Najstarsze wino w muzeum powstał prawie 100 lat temu.